Verksamhet

Folk.nu

RFoD Turné

Med stöd från Kulturrådet genomför RFoD turnéer i samarbete med våra medlemmar/arrangörer. Utlysningar till grupper om att intresseanmäla sig öppnas en till två gånger per år. Urval görs av RFoDs programråd som består av arrangörer och producenter inom RFoD.

Inför turné har grupperna erbjudits några dagar på Eric Sahlström Institutet där de fått möjlighet att  jobba en heldag med en professionell producent och ett par residensdagar ägnat för eget arbete.

Branschfrukost

Nätverksaktiviteten Branschfrukost, startade på initiativ av RFoD den 29 oktober 2019 på Stallet Världens Musik i Stockholm för att därefter bli ett återkommande evenemang, varannan tisdag live och varannan tisdag i någon av städerna Stockholm, Umeå, Göteborg och Malmö.

Träffarna har idag ett 20-tal organisationer som medvärdar och brukar samla ett tvärsnitt av det ekosystem musikbranschen utgör, en trend som håller i sig.

Arrangörsträffar över hela landet

MAIS – Musikarrangrer i samverkan arrangerar regionala arrangörsträffar tillsammans med RFoD och övriga riksförbund inom MAIS samt Kulturens Bildningsverksamhet – i syfte att stärka arrangörskapet på lokal nivå. Träffarna genomförs över hela landet.

Folk & Världsmusikgalan

Från och med 2022 är Folk & Världsmusikgalan biennal, nästkommande gala blir 2025.

RFoD är huvudarrangör för Folk & Världsmusikgalan som samlar en stor mängd organisationer. Folk & Världsmusikgalan i Skellefteå 2023 arrangerades tillsammans med Eric Sahlström Institutet, Folkmusikens Hus, Folk You och lokala arrangören Burträsksvängen, med stöd från Skellefteå Kommun och Norrlandsoperan.

Utöver dessa medverkar en stor mäng organisationer som Kulturens, Svenska Folkdansringen,  Sveriges Spelmäns Riksförbund, Kultur Gävleborg, Musik Hallandia, Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen, Musik i Syd och Scenkonst Västernorrland samt såväl nationella organisationer och lokala föreningar.

Folk & Världsmusikgalan vill höja genrens status, uppmärksamma dess främsta artister och aktörer samt bjuda publik och medverkande på en återkommande, oförglömlig fest.

Stallet Världens Musik, scenen för folk & världsmusik mitt i Stockholm

Stallet Världens Musik är idag en av de viktigaste plattformarna för svenska folk- och världsmusiker/dansare samt en scen för utveckling inom genren och angränsade musikformer i Sverige.

Medlemsskap

RFoD är aktiva medlemmar i MAIS – Musikarrangörer i Samverkan, Nordic Folk Council och European Folk Network.

Förbundet deltar årligen på Womex – World Music Expo och på Folklandia där Finlands olika folkmusik och dansorganisationer och institutioner gör årligen en båtkryssning mellan Finland och Estland.

RFoD är medlem i Ax – Kulturorganisationer i Samverkan, i Nordlek och Samarbetsnämnden för Folklig Dans.

Aktuella utvecklings/arbetsgrupper

Folkdansens behov
Begreppet värlsdmusik
Programråd RFoD Turné
Arrangörsutveckling