Northern Resonance

Northern Resonance är ute på turné med stöd av RFOD. Hittills har de spelat i Järvsö, Delsbo, Ludvika, Östersund och Umeå. De har konsert under Womex och beger sig därefter till Malmö, sedan vidare till Växjö och Göteborg. Turnén under hösten 2021 är arrangerad med särskilt stöd av RFOD och Kulturrådet, som ett sätt att återstarta kulturlivet efter pandemin. I stödet ingick att erbjuda både rimliga gager och subventionerade arrangemangspriser. Bandmedlemmarna har även fått scen-handledning under några dagar på Erik Sahlström-institutet, något de alla är väldigt nöjda med. 
– Vi blev kontaktade av RFOD redan under 2020 och tillfrågades om en turné. Det var väldigt fint att få samtalet just under pandemi-tiden. Det betydde mycket att de visade att de tänkte framåt och planerade för att det kommer en annan tid efter pandemin, berättar Anna.
     Handledningen gjordes av Charlotte Engel, som är teaterregissör baserad i Malmö.
– Att handledas av någon utanför musiklivet var extra kul, att hon hade regissörsperspektiv. Det var jobbigt i början med alla småsaker, till exempel att inte titta ner. Men efter handledningen kände jag mig mycket säkrare i scenspråket, säger Petrus.
– Vi lärde oss mycket om detaljer, som är så viktiga. Så som hur man stampar, eller att se ut på publiken, säger Anna. 
– Exakt allt kring teater går ju inte att ta in på musikscenen. På teatern handlar det ju mycket om att visa publiken, om att ta in rummet. För mig som musiker är det viktigt att ta in publiken, men lika viktigt att kommunicera med Anna och Petrus, säger Jerker.
     De hoppas att RFOD kan fortsätta med liknande stöd till andra band. 
– Det var väldigt bra att RFOD gick in och tog rollen som en rikstäckande aktör för folkmusiken, tycker Petrus.  

Text: Karolina Jeppson
Foto: Peter Bothén