Grammisnominerade Northern Resonance på turné hos RFoD-anslutna arrangörer!

Pressmeddelande
4 oktober 2021

Konserterna är tillbaka och med det beger sig den grammisnominerade Northern Resonance ut på turné. Med vackra arrangemang i klassisk stil med moderna klanger kommer de under hösten besöka flera orter i Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder. Därtill ska de även hinna med en tur ner till Portugal för att uppträda med ett showcase på folkmusikfestivalen Womex.

Northern Resonances höstturné är samordnad och subventionerad av Riksförbundet för Folkmusik och Dans med stöd från Statens Kulturråd. Stråktrion valdes ut av RFOD’s programråd med motiveringen:
“Northern Resonance rör sig fritt i musiken. De skapar fina och uttrycksfulla arrangemang i klassisk stil med moderna klanger. Alltid välklätt, välspelat med en fin samklang med fioler, hardangerfela och nyckelharpa. Repertoaren består av både traditionella låtar och nyskriven musik med den ena foten väl förankrad i den traditionella Folkmusiken.”

Gruppen består av musikerna Anna Ekborg, Petrus Dillner och Jerker Hans-Ers. Deras gemensamma mål är mötet där instrumentens potential och traditionernas gränser utmanas för att bryta ny musikalisk mark.
Tillsammans med sina instrument förför trion publiken och ger dem möjligheten att bevittna ett storslaget stråksamspel. Som musikmagasinet LIRA tidigare har beskrivit gruppen:
“Northern Resonance spelar nykomponerad musik med rötterna i den svenska folkmusiken, men i en tidigare oprövad sättning med instrumenten Hardangerfela, Viola d’amore och Nyckelharpa som tar folkmusiken i en ny riktning.”

Under söndagskvällen startade trion sin turné i vackra Delsbo.

– Jag har gått runt under pandemin och känt att något saknas, det har varit som att vardagen har varit lite fattigare och nu när vi äntligen kan spela konserter så känns det som att saker faller på plats. När man ser människor lever sig in i musiken och ser dem gråta, skratta osv så slås jag av en mäktig känsla av vad man kan förmedla till andra och få folk att känns. Det blir på något sätt tydligt varför man håller på och gör konserter. Jag ser fram emot att få göra precis samma sak kors och tvärs genom Sverige i höst, säger Petrus Dillner.

Det blev en fantastisk premiärkväll. Glädjen från både publik och musiker var påtaglig i Ås Bönhus. Glädje som resulterade i jubel och extranummer.

– Det känns helt fantastiskt att äntligen vara igång med turnén och få möta en livepublik igen! Att se människor skratta, gråta och leva sig in i musiken har man verkligen saknat det senaste året och igår fick vi äntligen uppleva det mötet med vår publik igen, tillägger Anna Ekborg.

Kommande turnédatum för Northern Resonances musikaliska upptäcktsfärd är:

11-13 Oktober Residens ESI
14 Oktober Eric Sahlström Institutet, Tobo 
15 Oktober Kyrkskolans Aula, Ludvika
21 Oktober Klubb SAM, Östersund
23 Oktober Umeå Folkmusikförening
27-31 Oktober WOMEX (Portugal)
3 November Moriska Paviljongen, Malmö 
4 November Valshuset, Växjö
5 November Allégården, Göteborg

För frågor och pressbilder, kontakta:

Matilda Aldsjö, presskontakt, 
matilda@streetlightmotion.com

Bild: Olof Grind Photography