Pressmeddelande
Stockholm, Sverige
2023-04-11
Den 14-15 april går den tolfte Folk & Världsmusikgalan av stapeln. Första fysiska galahelgen sedan 2020. Hela helgen fylls Sara Kulturhus i Skellefteå med artister och aktörer från folk- och världsmusikgenren för att uppmärksamma och prisa de personer, grupper och organisationer som under 2021 och 2022 gjort stort intryck.
På lördagskvällen, 15 april, äger själva galan rum under ledning av Bengan Janson och Alva Granström. Under kvällen delas galans priser i sju ärofyllda kategorier ut. Årets kategorier är: Årets Artist, Årets Nykomling, Årets Arrangör, Årets Utgåva, Årets Kompositör, Årets Hederspris, Årets Traditionsbärare.
Priserna Årets Kompositör och Årets Hederspris är specialpris. Årets Kompositör delas ut av STIM och RFOD och priset avser att öka medvetenheten om att det skrivs ny musik inom folk- och världsmusikgenrerna. Årets Hederspris tilldelas en individ eller aktör som med sin gärning bidragit till att de traditionsbaserade kulturarven inom musiken och/eller dansen lever och utvecklas.
För årets galaunderhållning står dessa stjärnor:
Katarina Barruk
RÅ
Erika & Cecilia
Ebo Krdum
Spöket i Köket
Hangasjärvi & Alatalo
Staerna
Jularbo String Band
VAK
Förutom en magisk galakonsert har vi två fullspäckade dagar i Skellefteå med mingel, seminarier, konserter och workshops att se framemot. Seminarieprogrammet och alla kringaktiviteter presenteras och samordnas av Kulturens Bildningsverksamhet.
Här kan du ta del av hela seminarieprogrammet: http://folkgalan.se/modal/seminarieprogrammet/
Mer om Folk & Världsmusikgalan:
Folk & Världsmusikgalan vill höja genrens status, uppmärksamma dess främsta artister och aktörer samt bjuda publik och medverkande på en årligen återkommande, oförglömlig fest.
Tidigare vinnare och mer infomation finns på www.folkgalan.se
Från och med 2022 är Folk & Världsmusikgalan biennal och arrangeras vartannat år.
Folk & Världsmusikgalan arrangeras av Riksförbundet för Folkmusik & Dans i samarbete med Folkmusikens Hus, Folk You – Folkkultur för unga och Eric Sahlström Institutet. Årets Regionala och lokala partners är: Burträsksvängen, Västerbottens Spelmansförbund, Sara kulturhus och Norrlandsoperan.
Mer om Riksförbundet för Folkmusik och Dans:
RFoD är en inkluderande och inspirerande organisation som fångar upp aktuella behov och bidrar till samhällsutvecklingen. RFoD präglas av öppenhet, nyfikenhet och lyhördhet för sina medlemmar och sin omvärld.
Vi stärker förutsättningarna för det ekosystem som alla aktörer inom folkmusiken och dansen utgör och verkar för ökade möjligheter till professionalisering. Förbundet verkar för att våra genrer berör och är närvarande i människors liv.
RFoD samlar en stor bredd av arrangörer i hela landet och främjar utveckling och samverkan inom arrangörsleden.
Vi arbetar för att våra medlemmar ska attrahera nya målgrupper och ny publik och därigenom öka status och synlighet för de genrer som ryms inom begreppen folkmusik och dans.
Presskontakt:
Thuva Härdelin
Tel. 0709-248466
Mejl. thuva@rfod.se