Årets vinnare på Folk & Världsmusikgalan 2023

Årets Artist – Lena Jonsson Trio 
Motivering: ”Årets vinnare är en grupp som tillgängliggör instrumentalmusiken genom att väva samman tradition med ett innovativt och starkt visuellt uttryck. En sann ambassadör som synliggör och lyfter genren nationellt, internationellt och inom musikvärlden i stort” 
Lena Jonsson, fiol 
Erik Ronström, gitarr 
Kristoffer Sundström, bas 

Årets Nykomling – Anna Ekborg Hans-Ers 
Motivering: “Med stor medvetenhet och personligt uttryck rymmer vår vinnares spel både det kraftfulla och det sirliga. En solist men också ensemblemusiker som snabbt etablerat sig på den svenska folkmusikscenen. Ett djupt rotat låtspel med personlig prägel som berör och tar traditionsmusiken vidare in i framtiden.” 

Årets Arrangör – Norrköpings Folkmusikfestival 
Motivering: “En dedikerad ideell förening som med hårt arbete och nya idéer skapat en festival med en helt egen karaktär. Genom förändrade förutsättningar och pandemi har den här arrangören jobbat vidare med nytänk och fantasi. Känslan av spelmansstämma som intar industriområde möter känslan av klubbfestival och blir till en unik mötesplats för alla åldrar och en inkörsport till folkmusiken för många ungdomar.” 

Årets Utgåva – Symbio ”Endeavour” 
Motivering: “Med små medel skapas ett unikt och stort, filmiskt och färgstarkt sound. Ett öppnat fönster mot nya glimrande vidder, som bjuder in en ny publik till den svenska folk- och världsmusikscenen och en grupp som envetet karvat in sin helt egna nisch i den moderna folkmusiken. Vem hade kunnat drömma om att en vevlira, ett dragspel och en stompbox kunde låta så här?”
Johannes Geworkian Hellman, vevlira 
LarsEmil Öjeberget, dragspel 

Årets Traditionsbärare – Rostam Mirlashari 
Motivering: “En nyfiken dörröppnare som skapar band mellan människor, en självklar röst i världen i ett ständigt nyskapande konstnärligt samtal som levandegör och förmedlar hans musikaliska arv. Med sin konstanta närvaro och stora passion att nå ut berikar han vårt svenska musikliv.” 

Årets Kompositör – Fanny Källström 
Motivering: “Årets pristagare må vara i början av sin karriär, men sällan har någon övertygat så starkt redan med sitt examensarbete vid Kungliga Musikhögskolan. Stora kompositioner och arrangemang för kammarkör, kyrkorgel, kontrabas och fullödigt polskespel på fiol. Text och musik i symbios, allt sammanvävt i ett fjäderlätt driv som samtidigt bär den djupaste tyngd.” 

Årets Hederspris – Ale Möller 
Motivering: “Folk- och världsmusikgalans hederspris går till en av den svenska folkmusikens viktigaste ambassadörer. En gudabenådad multiinstrumentalist, arrangör, inspiratör och nyskapare. Det började som en grekisk ungdomsförälskelse, övergick till en het kärlek till den svenska folkmusiken och har senare utvecklats till en öppet polyamorös relation till all världens musikaliska uttryck”

Foto: Anna Drvnik. På bilden: Ale Möller.