Alla tiders tionde Folk & Världsmusikgala

Varmt välkomna till den tionde Folk & Världsmusikgalan, som nu återvänder till platsen där allting började, på Nybrokajen 11 (numera Musikaliska) i Stockholm. Åtta spännande och omväxlande artister finns med på scenen och åtta priser till utövare och arrangörer för bedrifter 2018-19 kommer att delas ut när galan går av stapeln 14 mars.

På Folk & Världsmusikgalan är det allmänheten som lägger de förslag som juryn därefter går igenom och fattar beslut kring. Juryn har också rätt att utse egna vinnare och betrakta de inskickade förslagen som rådgivande. Årets antal förslag – 1015 (flera namn har föreslagits flera gånger) är nytt rekord för galan så juryn, under musiketnologen Karin Erikssons ledning, har haft ett tufft arbete när man nominerat de tre tänkbara vinnarna i alla kategorier. Övriga ledamöter i juryn – som delade upp sig och ansvarar för olika kategorier – var sångaren Brita Björs, redaktören Patrik Lindgren, samt producenterna och musikerna Esbjörn Wettermark, Markus Falck, Ulrika Gunnarsson och Magnus Gustafsson, pensionerades producenten Monika Dikanski, musikerna Samantha Ohlanders, Juan Romero och Allan Skrobe, dansaren och producenten Lotta Johansson samt Mathias Boström från Smålands musikarkiv.
Läs om de nominerade på www.folkgalan.se

Årets Hederspris som delas ut sist på galakonserten utses av juryn. Till detta pris görs inga nomineringar. Jurymedlemmar deltog självfallet inte i röstning i de fall de är på ett eller annat sätt inblandade i ett lagt förslag.
Årets Kompositör, som delas ut i samarbete med STIM:s promotionnämnd, kommer också att delas ut under galan men där lämnas inga förslag från allmänheten och ingen nominering görs.

Folk & Världsmusikgalan är som vanligt inte bara en gala med priser att dela ut. Under galaveckan 9-14 mars bjuder Stallet Världens Musik och några satellitscener i Stockholm: aliasTeatern, Pygméteatern och Haninge kulturhus in till spännande konserter, allt från klezmer till en radiolegend berättar. Hela programmet finns på www.folkgalan.se

Galalördagen den 14 mars inleds med en stad spännande, tankeväckande och intressanta seminarier och workshops på Stallet och i närbelägna Clara Schumann-salen inne på Musikaliska. Seminarieprogrammet samordnas av Kulturens bildningsverksamhet.
Det är fri entré till alla seminarier.
Seminarieprogrammet finns på www.folkgalan.se och på www.stallet.st

Kom och mingla, gå på seminarium, dansa loss, känn spänningen när årets nominerade presenteras, fröjdas med pristagarna och njut av galakonsertens akter, ett urval av det bästa genren har att erbjuda!

Folk & Världsmusikgalan vill höja genrens status, uppmärksamma dess främsta artister och aktörer samt bjuda publik och medverkande på en årligen återkommande, oförglömlig fest. Mångfald, jämställdhet och ungdomsfokus är levande ledord som genomsyrar allt arbete med planeringen och genomförandet av galan.

Årets gala arrangeras av nationella samverkansrådet för folkmusik och dans: RFoD – Riksförbundet för folkmusik och dans, SSR – Sveriges Spelmäns Riksförbund, Svenska Folkdansringen, Kulturens Bildningsverksamhet och ESI – Eric Sahlström institutet.

Övriga samarbetspartners: Stallet Världens Musik, Musikaliska, Musik i Syd, Norrlandsoperan, Kultur Gävleborg, Scenkonst Västernorrland, Musik Hallandia, Folkmusikens hus, STIM, Kultur i Väst, Lira Musikmagasin och Musikcentrum Öst.

All info: www.folkgalan.se